Nyitólap

1021 Budapest, Széher út 73. Telefon: 06-1 / 392-8200

Kórházunkról
Betegellátás
Programok
Mentsünk életet!
Galéria
Támogatás
Állásajánlatok
Elérhetőségek
Webshop
Szent Ferenc játszótér
Szent Ferenc játszótér

Gyógynövénykert

 Nyitólap  Aktualitások  Kreatív játszótér a Budapesti Szent Ferenc ... 
Betűméret-növelés →

Kreatív játszótér a Budapesti Szent Ferenc Kórház parkjában

Egy újabb lépés a gyógyulásért

A II. kerületi Önkormányzat és a Budapesti Szent Ferenc Kórház közös kezdeményezésére játszótér nyílt a Széher úti kórház területén. A kórház parkján belül kialakított, elkerített játszóterület egyszerre szolgálja a helyi önkormányzat fejlesztési terveit, és a betegek gyógyulását, a beteglátogatók nagyobb kényelmét. A több mint tízmillió forintos beruházás a II. kerületi Önkormányzat finanszírozásával jött létre.

Kreatív játszótér a Budapesti Szent Ferenc Kórház parkjábanA kerület e részén régóta hiányzott egy játszótér, számtalan lakossági megkeresés érkezett az Önkormányzathoz, hogy találjanak megoldást a kisgyermekes családok problémájára. A Budapesti Szent Ferenc Kórház ugyanakkor szerette volna olyan módon kihasználni parkját, ami itt fekvő betegei számára is előnyös, és lehetőséget ad a tartalmasabb időtöltésre. E két cél egyesítéséből jött létre a közös projekt: egy mindkét célt szolgáló kreatív játszótér létrehozása.

A kórház betegei zömmel igen idősek, akiket gyermekeik családjukkal, unokákkal látogatnak. E betegek kardiológiai beavatkozások után, vagy belgyógyászati betegségek kapcsán, jellemzően több hétig tartózkodnak itt. Az egyidejűleg a helyieknek is hasznos játszótér lehetőséget ad arra, hogy betegeik sokkal több időt tölthessenek hozzátartozóikkal.

Dr. Toldy-Schedel Emil, a kórház főigazgatója úgy véli, az egyházi kórházaknak ma XXI. századi megoldásokat kell nyújtaniuk, és ebbe beletartozik az is, hogy sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani arra, hogyan maradhatunk egészségesek, hogyan maradhatunk „ép testben”. Minden eszközt meg kell ragadni annak érdekében, hogy erre tanítsuk a lakosságot. Közvetetten, az egészséges kisgyermek látványán, a játszótéri játékon mint testmozgáson keresztül egy ilyen játszótér is erre mutat rá. Miközben egyidejűleg segíti és kreatív módon (a játszóterezés révén) meghosszabbítja a beteg és családja együttlétét, s mindez reményeink szerint a betegeknek is jó kedvet és végső soron gyógyulást hoz.

Kreatív játszótér a Budapesti Szent Ferenc Kórház parkjában

Kreatív játszótér a Budapesti Szent Ferenc Kórház parkjában

A játszóteret a beteg családtagjukat látogató kisgyerekesek a kórház főbejáratán keresztül a parkba kilépve érhetik el. Akik pedig környékbeli családosként célzottan a játszóteret látogatnák, a Széher út, valamint a Tárogató lejtő felől egy-egy külön kapun át, a kórházi épület érintése nélkül juthatnak a kertbe.

Kreatív játszótér a Budapesti Szent Ferenc Kórház parkjában

A játszóteret finanszírozó II. kerület polgármestere, dr. Láng Zsolt elmondta: A játszótér 700 nm-en terül el a kórházi park aljában, és közel 20 féle természetes anyagból (zömében fából) készült, egyedi tervezésű, ergonomikus játszóeszköz népesíti be. A játékok alkotója Kő Boldizsár, akinek munkássága már jól ismert a kerületben: 2001-ben a II. kerületben valósult meg az országban elsőként az első tematikus és azóta is hatalmas népszerűségnek örvendő Zöld Péter játszótér, a Millenárison. Az akkori játszótér-tervezők (Kő Boldizsár és Balla Gábor) most a Szent Ferenc életét megelevenítő játszótéren is együtt dolgoztak. Ez egyébként a kerület 20. játszótere.

Kreatív játszótér a Budapesti Szent Ferenc Kórház parkjában

A játszótér további specialitása, hogy a hely rendezettsége, biztonsága érdekében a helyi lakók csak II. kerületi kártyájukkal tudnak belépni a kapun. A kórházi látogatókon kívül így valóban csak az itt lakókat szolgálja majd a park.

Kreatív játszótér a Budapesti Szent Ferenc Kórház parkjában

A játszóteret Kozma Imre atya, a szintén katolikus kórházakat fenntartó Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője áldotta meg.

Kreatív játszótér a Budapesti Szent Ferenc Kórház parkjában

A Budapesti Szent Ferenc Kórház és az azt fenntartó és működtető Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció az elmúlt években több fejlesztésbe is belekezdett. Többek között szűrőnapok indultak a helyi lakosok számára, az ambulancia felújításon esett át, havonta beszélgető estékkel ajándékozzák meg a gyógyulókat és a kerület lakosait, és átadásra került egy kardiovaszkuláris erdei túraútvonal a kórház szomszédságában induló kirándulóhelyen, mely a szív- és érrendszeri betegségen átesett, itt fekvő betegek rehabilitációját és a budai lakosság egészségmegőrzését szolgálja.

Sajtóanyag letöltése »

További fotók az átadásról »

A játszótérről bővebben »

 vissza
Állásajánlatok
2023
MÁJ
30
Gyógytornász

2023
MÁJ
21
Kardiológus / belgyógyász szakorvos, vagy szakvizsga előtt álló orvos

2023
ÁPR
28
Ápoló / Szakápoló

2023
ÁPR
28
Segédápoló

2023
MÁR
30
Karbantartó / Gondnok

1021 Budapest, Széher út 73. telefon: (1) 392 8200
Adatkezelés és adatvédelem Kapcsolat Impresszum