Nyitólap

1021 Budapest, Széher út 73. Telefon: 06-1 / 392-8200

Kórházunkról
Betegellátás
Látogatási rend
Fejlesztések
Egészség
Galéria
Támogatás
Állásajánlatok
Elérhetőségek
Szent Ferenc játszótér
Szent Ferenc játszótér

Gyógynövénykert

Kórházunkról
Történet
Tevékenységünk
Küldetésünk
Szervezeti felépítés
Állásajánlatok
Betegjogi képviselő
Partnereink
Szent Ferenc játszótér
Gyógynövénykert
 Nyitólap  Kórházunkról  Gyógynövénykert  31. Gyöngyvirág 
Betűméret-növelés →

31. Gyöngyvirág

A gyöngyvirág (Convallaria majalis) a spárgafélék (Asparagaceae) családjába tartozó 20-30 cm magas, évelő, lágyszárú növény. A talajban tarackszerű gyöktörzsével (rizómájával) terjed. Ezekből tavasszal általában 2, de néha több hosszúnyelű, 5-6 cm széles, 10-20 cm magas lomblevelet fejleszt. A fejlődő száron 2 (-4) lomblevél bontakozik ki, ellentétben a medvehagymáéval, melynél egy száron csak egy levelet találunk. Májusban a levelek mellett felnövő tőkocsányon 5-10 fehér leplű illatos virág bontakozik ki. Termése narancspiros gömbölyű bogyó 3-4 mm-es magvakkal a belsejében. Az egész növény mérgező!

Európában és Ázsia mérsékelt éghajlatú tájain őshonos, elsősorban tölgyesekben fordul elő, de megterem lombos erdeinkben, cserjésekben, ligetekben és bárhol, ahol a talaj nyirkos.

Szívesen telepítik kertekben dísznövényként. Félárnyékos, humuszban gazdag, mérsékelten üde, közel semleges talajban tenyészik a legszebben. Rizómáinak átültetésével szaporíthatjuk a növényt. Ezt megtehetjük ősszel a még leveles növénnyel, vagy kora tavasszal, az éppen hajtásnak induló rizómával. Különösebb gondozást nem igényel, de egy kis lombkomposzttal, őszi avartakarással növelhetjük talajának tápanyagtartalmát.

Fontos megemlítenünk, hogy a gyöngyvirág levelei – melyek, mint említettük, igen mérgezőek – könnyen összetéveszthetőek a napjainkban nagyon kedveltté vált medvehagyma (Allium ursinum) leveleivel. Utóbbi növény levele leginkább abban különbözik a gyöngyvirágétól, hogy megdörzsölve erős fokhagymaillatot áraszt, valamint a termés kifejlődése után (kb. május vége) visszahúzódik a talajba, ahol fehér színű hosszúkás hagymákkal telel át. Ezzel ellentétben a gyöngyvirág levelei megdörzsölve szagtalanok, illetve az egész vegetációs idő alatt jelen vannak. Különbség még, hogy a medvehagyma leveleinek szélessége kisebb (3-4 cm), mint a gyöngyvirágé (5-6 cm).

GYÓGYÁSZATI ALKALMAZÁSA:

Felhasznált növényi része a tavasszal szedett levele és virágos hajtása, illetve az ősszel gyűjtött földalatti gyöktörzs. Legfontosabb hatóanyagai a kardenolid - szívre ható - glikozidok (pl. konvallatoxin, konvallozid, stb.) és a szaponinok.

Szívre ható glikozidjai pozitív inotróp hatásúak, a szívverések gyakoriságát nem befolyásolják és a szervezetben kevéssé halmozódnak fel. Elsősorban szívelégtelenség gyógykezelésére alkalmazzák, szigorúan orvosi javaslatra és felügyelet mellett előnyös lehet brachikardinális szívelégtelenségben, mitrálsztenózisban, és cor pulmonale esetén.

EGYÉB FELHASZNÁLÁS, ÉRDEKESSÉG:

Régen a levélpor tüsszentőporok (tubákok) alkotórésze volt meghűléses állapot kezelésére.

Dísznövényként ültetve különlegessége, hogy telepíthetjük fák, bokrok tövébe is, ott is szépen fejlődik, mivel rizómája ellenáll a gyökérnyomásnak.

Figyelmeztetés: Elsősorban az érett, színes bogyók fogyasztása okoz mérgezést, de az egész növény mérgező! Mivel levele könnyen összetéveszthető a vele rokon medvehagyma levelével, mielőtt tavasszal medvehagyma levelet készülnénk gyűjteni, alaposan tanulmányozzuk a két növény közötti különbséget! Ezt megtehetjük gyógynövénykertünkben is a medvehagyma vegetációs idejében (ápr-jún). Nagyon jó és korrekt információkat találhatunk segítségként a következő honlapon:

http://erdokostolo.blogspot.hu/2017/04/medvehagyma-es-hasonlo-levelu-mergezo.html

Balra a gyöngyvirág, jobbra a medvehagyma látható.

A gyöngyvirág mérgező termése

 

 vissza
Aktualitások
2020
JÚL
02
Az OTP Csoport nagy összegű adománnyal támogatja a Budapesti Szent Ferenc Kórházat a koronavírus járvány elleni védekezésben

2020
JÚN
26
Telefonos és online rendelések kórházunkban

2020
MÁJ
25
Határidő előtt készült el a Budapesti Szent Ferenc Kórház felújításának második üteme

1021 Budapest, Széher út 73. telefon: (1) 392 8200
Adatkezelés és adatvédelem Kapcsolat Impresszum