Nyitólap

1021 Budapest, Széher út 73. Telefon: 06-1 / 392-8200

Kórházunkról
Betegellátás
Látogatási rend
Fejlesztések
Egészség
Galéria
Támogatás
Állásajánlatok
Elérhetőségek
Szent Ferenc játszótér
Szent Ferenc játszótér

Gyógynövénykert

Kórházunkról
Történet
Tevékenységünk
Küldetésünk
Szervezeti felépítés
Állásajánlatok
Betegjogi képviselő
Partnereink
Szent Ferenc játszótér
Gyógynövénykert
 Nyitólap  Kórházunkról  Gyógynövénykert  3. Lándzsás útifű 
Betűméret-növelés →

3. Lándzsás útifű

A lándzsás útifű (Plantago lanceolata) az útifűfélék (Plantaginaceae) családjába tartozó, évelő növény.. Két közeli rokona a széles levelű útifű (Plantago major L.) és a közepeslevelű útifű (Plantago media L.). Nevük – útifű – utal arra, hogy tűrik a taposást, utak szélén, keréknyomban is gyakran találkozunk velük. Gyógyászatilag mind a három faj levelei felhasználhatóak, de a lándzsás útifű levele a leghatásosabb.

Sok Plantago faj mára kozmopolita fajjá vált, azaz szinte az egész világon megtalálhatóak. Előfordulásuk hazánkban is igen gyakori. Réteken, utak mentén, legelőkön, parlagokon, árkokban, szinte mindenütt találkozunk velük.A lándzsás útifű a legtöbb talajon megterem, kivéve a futóhomokot és a vízállásos talajokat.

A lándzsás útifű rövid gyöktörzséből tőlevélrózsát és 10-60 cm-es tőkocsányokat fejleszt, utóbbiakon fejlődik ki a hengeres füzérvirágzat. A virágzás alulról indul, a barna murvalevelek közül messze kiálló sárgásfehér porzók jelzik az éppen nyíló kisméretű virágok helyét. A 2-3 mm-es csónak alakú magvak kettesével helyezkednek el a tojásdad toktermésben.

 

GYÓGYÁSZATI FELHASZNÁLÁSA

Felhasznált növényi része a kifejlett, ép levél, melyet májustól gyűjthetünk egészen szeptemberig, de a virágzástól kezdve már a drog minősége romlik. Legfontosabb hatóanyagai az aukubin nevű glikozid (iridoidok csoportjába tartozik), valamint polifenolok, nyálkaanyagok, cserzőanyagok és C-vitamin.

 

Az útifűfajok levelének présnedve ill. hideg vizes kivonata (ill. az ezekből előállított kenőcsök) egyes kórokozó baktériumok fejlődését gátolja, sebgyógyító hatású. Ez a hatás az aukubin enzimatikus bomlástermékének tulajdonítható. Rovarcsípésre, kisebb égett sebfelületre gyors segítség a növény nedvével való bedörzsölés. Használható aranyeres bántalmak esetén, kúpok alapanyagaként. Teája, és a belőle készült szirupok nyugtatóan hatnak szájüreggyulladás, köhögés és rekedtség esetén.

 

EGYÉB FELHASZNÁLÁS, ÉRDEKESSÉG

 

Talán sokan nem is tudják, de a lándzsás útifű egy könnyen elkészíthető, szinte bármikor kéznél levő céllövő eszköz, remek játék gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A következőképpen készíthetjük el:

 

Keressünk egy, még nyílófélben lévő, de már nem túl fiatal virágzatot (a kis vajszínű porzók még megvannak), és a szár tövénél szakítsuk le. A szárat a virág alatt kb. 3 centiméterrel a bal kéz mutató-  és hüvelykujjával meg kell fogni. Jobb kézzel át kell hajlítani a szár másik végét az összefogott ujjaink körül. Így a virág köré hurokszerűség kerül.

 

 

 

A virágzat szára körül keletkezett hurok két felét bal kezükkel fogjuk össze minél kisebb, de elegendő rést hagyva, hogy csússzon a virágszár, jobb kezünkkel pedig a virág mögötti másik hurkot hirtelen rántsuk meg. Ennek következtében a virág lerepül. Ha jól irányítjuk, kiszemelt célpontunkat el is találhatjuk. (Természetesen balkezeseknek érdemes fordítva.) Kezdődhet is a fájdalommentes csata!

(A játékleírás forrása: Nagy Mari-Vidák István: Fűben, fában játék, Planétás Kiadó 1998)

 vissza
Aktualitások
2020
JÚL
02
Az OTP Csoport nagy összegű adománnyal támogatja a Budapesti Szent Ferenc Kórházat a koronavírus járvány elleni védekezésben

2020
JÚN
26
Telefonos és online rendelések kórházunkban

2020
MÁJ
25
Határidő előtt készült el a Budapesti Szent Ferenc Kórház felújításának második üteme

1021 Budapest, Széher út 73. telefon: (1) 392 8200
Adatkezelés és adatvédelem Kapcsolat Impresszum