A tárkony (Artemisia dracunculus) az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó,évelő gyógy-, és fűszernövény. Magyar népies nevei: esztragon, tárkonyüröm. A növény latin elnevezése (dracunculus) egyébként kis sárkányt jelent, mely valójában a kígyószerűen tekeredő gyökérzet leírására szolgál.
Őshonos Észak- és Közép-Ázsiában, a Kaukázusban és a Távol-Keleten. Észak-Amerikában is megtaláljuk vadon, de valószínűleg emberi termesztésből jöttek létre ottani populációi. Magyarországra Erdélyből került. Két változata ismert, az orosz (robusztusabb alkatú) és a farncia tárkony. Európában az utóbbi a kedveltebb, mivel jelentősen gazdagabb íz- és aromaanyagokban. Fontos különbség még, hogy a francia tárkony steril, ezért magvetéssel nem szaporítható. Apró, jelentéktelen zöldessárga virágait július-augusztusban hozza.
Fény- és melegigényes faj, vízigénye viszonylag nagy, de a tartós vízborítást rosszul tűri. Termesztésére legalkalmasabbak a mély termőrétegű, középkötött, tápanyagban gazdag talajok. Jó a fagytűrő képessége (-15 °C), de hidegebb teleken jót tesz neki a takarás. Tősarjak leválasztásával (máj.), tőosztással (aug-szept, ápr.) illetve zölddugványozással (nyár) szaporíthatjuk. Mivel a tő 4-5 év után veszít életképességéből, érdemes ilyenkor mindenképpen szétültetni.
GYÓGYÁSZATI FELHASZNÁLÁSA
Felhasznált növényi része a virágzás előtt levágott, föld feletti hajtás (kb. 10 cm-re vágjuk le a föld felett). Legfontosabb hatóanyaga az illóolaj (fő komponense az esztragol), tartalmaz még cseranyagot és keserűanyagot is. Felhasználása gyógynövényként: Fokozza a gyomornedv-elválasztást, étvágyjavító. Gyógyászati jelentősége ma már kisebb. Háziszerként magas vérnyomás kezelésére használják, de hosszantartó alkalmazása káros lehet. (!)
EGYÉB FELHASZNÁLÁS, ÉRDEKESSÉG:
Jelentősége fűszerként a legnagyobb. Régebben nagyon kedvelt volt, jellegzetesen fűszeres illatú, kissé kesernyés aromája miatt. Illóolajának illata az ánizsra emlékeztet. Friss, zöld állapotában, vagy sóban, illetve ecetes vízben eltéve és szárítva (árnyékban, levegős helyen szárítsuk) is felhasználható. Saláták, ecetes savanyúságok eltevésénél, de levesek, főtt húsok, szárnyasok, birka, bárány, vadhúsok, valamint zöldbab-, zöldborsó-, és burgonyafőzelékek, ecetek ízesítésére is használják.
Virágzó tárkony