Nyitólap

1021 Budapest, Széher út 73. Telefon: 06-1 / 392-8200

Kórházunkról
Betegellátás
Látogatási rend
Fejlesztések
Egészség
Galéria
Támogatás
Állásajánlatok
Elérhetőségek
Szent Ferenc játszótér
Szent Ferenc játszótér

Gyógynövénykert

Kórházunkról
Történet
Tevékenységünk
Küldetésünk
Szervezeti felépítés
Állásajánlatok
Betegjogi képviselő
Partnereink
Szent Ferenc játszótér
Gyógynövénykert
 Nyitólap  Kórházunkról  Gyógynövénykert  20. Tárkony 
Betűméret-növelés →

20. Tárkony

tárkony (Artemisia dracunculus) az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó,évelő gyógy-, és fűszernövény. Magyar népies nevei: esztragon, tárkonyüröm. A növény latin elnevezése (dracunculus) egyébként kis sárkányt jelent, mely valójában a kígyószerűen tekeredő gyökérzet leírására szolgál.

Őshonos Észak- és Közép-Ázsiában, a Kaukázusban és a Távol-Keleten. Észak-Amerikában is megtaláljuk vadon, de valószínűleg emberi termesztésből jöttek létre ottani populációi. Magyarországra Erdélyből került. Két változata ismert, az orosz (robusztusabb alkatú) és a farncia tárkony. Európában az utóbbi a kedveltebb, mivel jelentősen gazdagabb íz- és aromaanyagokban. Fontos különbség még, hogy a francia tárkony steril, ezért magvetéssel nem szaporítható. Apró, jelentéktelen zöldessárga virágait július-augusztusban hozza.

Fény- és melegigényes faj, vízigénye viszonylag nagy, de a tartós vízborítást rosszul tűri. Termesztésére legalkalmasabbak a mély termőrétegű, középkötött, tápanyagban gazdag talajok. Jó a fagytűrő képessége (-15 °C), de hidegebb teleken jót tesz neki a takarás. Tősarjak leválasztásával (máj.), tőosztással (aug-szept, ápr.) illetve zölddugványozással (nyár) szaporíthatjuk. Mivel a tő 4-5 év után veszít életképességéből, érdemes ilyenkor mindenképpen szétültetni.

GYÓGYÁSZATI FELHASZNÁLÁSA

Felhasznált növényi része a virágzás előtt levágott, föld feletti hajtás (kb. 10 cm-re vágjuk le a föld felett). Legfontosabb hatóanyaga az illóolaj (fő komponense az esztragol), tartalmaz még cseranyagot és keserűanyagot is. Felhasználása gyógynövényként: Fokozza a gyomornedv-elválasztást, étvágyjavító. Gyógyászati jelentősége ma már kisebb. Háziszerként magas vérnyomás kezelésére használják, de hosszantartó alkalmazása káros lehet. (!)

EGYÉB FELHASZNÁLÁS, ÉRDEKESSÉG:

Jelentősége fűszerként a legnagyobb. Régebben nagyon kedvelt volt, jellegzetesen fűszeres illatú, kissé kesernyés aromája miatt. Illóolajának illata az ánizsra emlékeztet. Friss, zöld állapotában, vagy sóban, illetve ecetes vízben eltéve és szárítva (árnyékban, levegős helyen szárítsuk) is felhasználható. Saláták, ecetes savanyúságok eltevésénél, de levesek, főtt húsok, szárnyasok, birka, bárány, vadhúsok, valamint zöldbab-, zöldborsó-, és burgonyafőzelékek, ecetek ízesítésére is használják.

Virágzó tárkony

 vissza
Aktualitások
2020
AUG
11
Bejelentkezés kórházunkba és skype-rendelések

2020
JÚL
02
Az OTP Csoport nagy összegű adománnyal támogatja a Budapesti Szent Ferenc Kórházat a koronavírus járvány elleni védekezésben

2020
JÚN
26
Telefonos és online rendelések kórházunkban

1021 Budapest, Széher út 73. telefon: (1) 392 8200
Adatkezelés és adatvédelem Kapcsolat Impresszum