Nyitólap

1021 Budapest, Széher út 73. Telefon: 06-1 / 392-8200

Kórházunkról
Betegellátás
Programok
Mentsünk életet!
Galéria
Támogatás
Állásajánlatok
Elérhetőségek
Webshop
Szent Ferenc játszótér
Szent Ferenc játszótér

Gyógynövénykert

 Nyitólap  Aktualitások  Nyolcvan éve jött létre a Budapesti ... 
Betűméret-növelés →

Nyolcvan éve jött létre a Budapesti Szent Ferenc Kórház

Nemrég került megrendezésre a Budapesti Szent Ferenc Kórház megalapításának 80. évfordulós ünnepsége.

Budapest egyik legszebb helyén, a Széher út és a Tárogató út által közrefogott, a János-hegyre és a Hűvösvölgyre néző telken kezdték el 1935-ben építeni a Szent Ferenc Kórházat, amelyet a kongregáció nővérei alapították 1935-ben, az akkori elöljárónő, Kuczera Flóra anya kezdeményezésére. 1937. augusztus 19-én Angelo Rotta apostoli nuncius áldotta meg az intézményt.

Az Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció nővérei munkabérükből, adományokból és koldulásból teremtették meg azt az alapot, melyből a kórház 1937-re felépült. Azóta is folyamatosan megújulva tudja szolgálni a gyógyítás feladatát.

Ezért a nyolcvan évért adtak hálát az intézményt fenntartó kongregáció nővérei, az itt dolgozó munkatársak és a betegek, egyben pedig azt is ünnepelték, hogy hamarosan megkezdődik a kórház új szárnyának építése és a régi teljes felújítása. Ezzel a bővítéssel 150 ágyasra bővül az intézmény, és a négyszintes épületben a kórtermek mellett itt kezdi meg működését az orvosi egyetem oktatóhelyeként a kardiovaszkuláris rehabilitációs központ. A 2018 decemberére tervezett befejezést követően teljes felújítás következik a régi épületben.

A jubileumi szentmisét Beer Miklós püspök mutatta be. Beer Miklós szentbeszédében a számára püspökké szentelése miatt kiemelten fontossá vált 2000-es, jubileumi szentév jelmondatát – „Jézus Krisztus ugyanaz tegnap és ma” – idézve vont párhuzamot: az ember és az emberi sors is ugyanaz tegnap és ma.

Nyolcvan éve jött létre a Budapesti Szent Ferenc Kórház

Az ünnepségen részt vett M. Gerarda Farská, a kongregáció generális elöljárója. Köszöntőjében megfogalmazta: akkor lesz Istentől áldott és szakszerű a szolgálatuk, ha mind munkatársaik, mind ápoltjaik felé Isten jóságát és irgalmát közvetítik.

Nyolcvan éve jött létre a Budapesti Szent Ferenc Kórház

Toldy-Schedel Emil, a kórház igazgatója azok szolgálatáról emlékezett meg, akik nevét nem őrizte meg a történelem, de akik nélkül ma nem ünnepelhetnék a jubileumot: „Ahogy ők beleadták magukat a munkába, belerakták örömüket a falakba, mi is egy-egy szelettel gazdagítjuk ezt a szolgálatot, és amíg itt vagyunk, élettel töltjük meg az elődök által épített falakat. Amikor nehéz időszakokat élünk meg, gondoljunk azokra, akik előttünk járva soha nem adták fel.”

Nyolcvan éve jött létre a Budapesti Szent Ferenc Kórház

A jubileum a köszönet ünnepe is volt: emléklappal, plakettel ismerték el sokak hosszú éveken át nyújtott elkötelezett szolgálatát. 

Nyolcvan éve jött létre a Budapesti Szent Ferenc Kórház


Készült a Magyar Kurír 2017. október 5. csütörtöki cikke alapján

 vissza
Állásajánlatok
2023
MÁJ
30
Gyógytornász

2023
MÁJ
21
Kardiológus / belgyógyász szakorvos, vagy szakvizsga előtt álló orvos

2023
ÁPR
28
Ápoló / Szakápoló

2023
ÁPR
28
Segédápoló

2023
MÁR
30
Karbantartó / Gondnok

1021 Budapest, Széher út 73. telefon: (1) 392 8200
Adatkezelés és adatvédelem Kapcsolat Impresszum