Könnyen felismerhető növény, az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozik, tudományos neve Ocimum basilicum. Őshazája Perzsia, India és Ázsia más trópusi vidékei, ahol leveleit és magvait orvosi célokra használják. Meleg, trópusi vidékeken érzi a legjobban magát, felnőtt korára magassága eléri az 1 métert.
KONYHAI FELHASZNÁLÁSA
A bazsalikomot hideg vízben leöblítjük, hogy eltávolítsunk minden szennyeződést. Hogy megőrizze aromáját és ízét, általában a kész ételbe adagoljuk, ugyanis hosszadalmas főzése az illóolajok elpárolgásához vezet.
A friss, vagy szárított leveleket levesek ízesítésére, és hidegtálak díszítésére is használjuk. Az apróra vágott bazsalikom átadja erős aromáját, így kiválóan alkalmas gyümölcssaláták készítésére. A bazsalikom a „pesto" (az egyik leghíresebb olasz zöldségszósz) egyik alapanyaga. Ázsiában, a bazsalikom magjaival aromás italt ízesítenek.
ORVOSI FELHASZNÁLÁS
A levelek számos illóolajat tartalmaznak, melyek gyulladás gátló és antibakteriális tulajdonságaikról híresek.
Ezért kiváló ellenszere az olyan gyulladásoknak, mint a reumás gyulladás, a csontritkulás, valamint a különféle bélgyulladások. Ugyanakkor, felfedezték, hogy a fertőzés gátló illóolajai olyan kórokozók elterjedésének vetnek gátat, mint a Staphylococcus, Enterococci, Shigella és a Pseudomonas.
A bazsalikomból készült tea hányinger- és enyhén fertőzés gátló.