Nyitólap

1021 Budapest, Széher út 73. Telefon: 06-1 / 392-8200

Kórházunkról
Betegellátás
Programok
Mentsünk életet!
Galéria
Támogatás
Állásajánlatok
Elérhetőségek
Webshop
Szent Ferenc játszótér
Szent Ferenc játszótér

Gyógynövénykert

 Nyitólap  Aktualitások  Társadalmi felelősségvállalási díjjal ismerték el a ... 
Betűméret-növelés →

Társadalmi felelősségvállalási díjjal ismerték el a túraösvényt

A Magyar Üzleti Felelősség Díját kapta a Sanofi, az „Út az Egészséghez Program” szakmai partnere

2016-ban a Budapesti Szent Ferenc Kórház, a Sanofi és a Pilisi Parkerdő Zrt. partnersége által létrehozott rehabilitációs túraösvényeknek ítélte oda a CSR Hungary a Magyar Üzleti Felelősség Díját, mely a vállalati felelősség és fenntarthatóság területén bemutatott teljesítményt honorálja minden évben. 

Az „Út az Egészséghez Program” kreatív módon segíti a szív- és érrendszeri betegséggel vagy magasvérnyomás-betegséggel élők, illetve cukorbetegek életét. Egy olyan, eszközökkel ellenőrzött mozgásprogram, mely az egészségesek esetében a megelőzést, a szív- és érrendszeri betegséggel és magasvérnyomás-betegséggel élők, valamint cukorbetegek esetében pedig a szövődmények kialakulásának megelőzését, késleltetését szolgálja. A túra során mért egészségügyi adatokat a kórház szakemberei értékelik ki. Azok számára, akiknél kiugró értékeket észlelnek, a kórház szakrendelésein betegségspecifikus szűrővizsgálatokat kínál.

A túra nem csak a természet megismerésében kínál segítséget, hanem saját szervezetünk működését, reakcióit is figyelemmel kísérhetjük és megismerhetjük séta közben. A Szent Ferenc Kórház betegeinek gyógytornász segít megtervezni a rehabilitációt segítő kirándulást, de kölcsönözhető műszerek segítségével bárki megfigyelheti, hogyan változik pulzusszáma és más egészségügyi adata a túra elején, során és végén.

A túraösvényen megtett séta alatti mérések szerepe a megelőzés területén különösen fontos, hiszen kardiovaszkuláris esemény után már sokkal hosszabb és nehezebb a felépülés, hiába a gyógyszerek és a szakértelem, egy elveszett szívizom pótlására nincs lehetőség. „Legfeljebb csökkenthetjük a következő esemény előfordulásának valószínűségét vagy elodázhatjuk eljövetelének idejét. Azoknál az embereknél tudunk a legtöbbet tenni, akiknek még nem volt kardiovaszkuláris eseményük, de a rizikótényezők már jelen vannak. Őket gyakran nem is látja szakember, hiszen a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, a magas vérnyomás néma, gyakran tünetmentes, ezért sokáig nem is derül fény a problémára.” – fogalmazott Dr. Toldy-Schedel Emil.

Ehhez az egyéni egészséges pulzusszám-tartományról és a programról egy tájékoztató füzetből kapnak információt a túrázók, akiknek olyan, a méréseket segítő, kölcsönözhető eszközök állnak rendelkezésére, mint a teleszkópos túrabot, a pulzusmérő karóra, illetve a későbbiekben az okostelefonhoz bluetooth-szal csatlakoztatható szívritmusmérő.

A tanösvénynek saját – szívet formáló – túrajelzése van, ez segít a tájékozódásban a rövidebb, 2,7 kilométeres és a hosszabb, 5,1 kilométeres szakaszon egyaránt, a javasolt pulzusmérő pontokat pedig tájékoztató táblák jelzik. Ha valaki nem egyedül szeretné a távot teljesíteni, vagy séta közben további információkra van szüksége, a kórház szakemberei által vezetett túrát is választhatja.

Az útvonalak kialakításakor a szakemberek a legújabb szakmai ajánlások figyelembevételével jártak el, így azok egyszerre biztonságosak és hatékonyak: az eltérő egészségi állapotúak számára rövidebb vagy hosszabb túra választható, a gyorsabban fáradók számára pedig pihenőhelyeket alakítottak ki.

Dr. Juhász Hedvig, a Sanofi Magyarország vállalati és kormányzati kapcsolatok igazgatója elmondta: „A Sanofinál a betegek igényeire összpontosítva a magyar emberek egészségi állapotának és életminőségének javításáért dolgozunk. Az egészség megőrzése és visszaszerzése közös feladat; az orvos, a megfelelő terápia és a beteg egyformán szükséges hozzá. Azért álltunk a Szent Ferenc Kórház innovatív kezdeményezése mellé, mert holisztikus szemlélettel az embert és az egészséget helyezi a középpontba, ami tökéletes összhangban áll a Sanofi értékeivel.”

Az elmúlt két évben két túraösvény jött létre, az egyik a Szent Ferenc Kórház szomszédságában a Hárs-hegyen, és 2015 júniusa óta több ezer túrázót fogadott. A második ösvény idén július óta várja az érdeklődőket a Sanofi székhelyéhez közel, Újpesten, a Farkaserdőben, a Rex Állatsziget mellett.

Wintermantel Zsolt, az új túraösvénynek helyet adó Újpest polgármestere elmondta: „nagy örömünkre szolgál, hogy az országban másodikként Újpesten kerül átadásra egy kardiovaszkuláris túraösvény. Közismert, hogy Újpesten az országos, de a fővárosi átlagnál is magasabb a szív-és érrendszeri megbetegedések száma. Reméljük, hogy ezzel segíteni tudjuk az ilyen betegségben szenvedők gyógyulását vagy a betegség kialakulásának megelőzését.”

 vissza
Állásajánlatok
2023
SZEP
29
Takarító

2023
SZEP
28
Ápoló / Szakápoló

2023
JÚL
13
Konyhai kisegítő

2023
MÁJ
21
Kardiológus / belgyógyász szakorvos, vagy szakvizsga előtt álló orvos

2023
MÁR
30
Karbantartó / Gondnok

1021 Budapest, Széher út 73. telefon: (1) 392 8200
Adatkezelés és adatvédelem Kapcsolat Impresszum