Nyitólap

1021 Budapest, Széher út 73. Telefon: 06-1 / 392-8200

Kórházunkról
Betegellátás
Látogatási rend
Fejlesztések
COVID INFO
Galéria
Támogatás
Állásajánlatok
Elérhetőségek
Szent Ferenc játszótér
Szent Ferenc játszótér

Gyógynövénykert

 Nyitólap  Aktualitások  Társadalmi felelősségvállalási díjjal ismerték el a ... 
Betűméret-növelés →

Társadalmi felelősségvállalási díjjal ismerték el a túraösvényt

A Magyar Üzleti Felelősség Díját kapta a Sanofi, az „Út az Egészséghez Program” szakmai partnere

2016-ban a Budapesti Szent Ferenc Kórház, a Sanofi és a Pilisi Parkerdő Zrt. partnersége által létrehozott rehabilitációs túraösvényeknek ítélte oda a CSR Hungary a Magyar Üzleti Felelősség Díját, mely a vállalati felelősség és fenntarthatóság területén bemutatott teljesítményt honorálja minden évben. 

Az „Út az Egészséghez Program” kreatív módon segíti a szív- és érrendszeri betegséggel vagy magasvérnyomás-betegséggel élők, illetve cukorbetegek életét. Egy olyan, eszközökkel ellenőrzött mozgásprogram, mely az egészségesek esetében a megelőzést, a szív- és érrendszeri betegséggel és magasvérnyomás-betegséggel élők, valamint cukorbetegek esetében pedig a szövődmények kialakulásának megelőzését, késleltetését szolgálja. A túra során mért egészségügyi adatokat a kórház szakemberei értékelik ki. Azok számára, akiknél kiugró értékeket észlelnek, a kórház szakrendelésein betegségspecifikus szűrővizsgálatokat kínál.

A túra nem csak a természet megismerésében kínál segítséget, hanem saját szervezetünk működését, reakcióit is figyelemmel kísérhetjük és megismerhetjük séta közben. A Szent Ferenc Kórház betegeinek gyógytornász segít megtervezni a rehabilitációt segítő kirándulást, de kölcsönözhető műszerek segítségével bárki megfigyelheti, hogyan változik pulzusszáma és más egészségügyi adata a túra elején, során és végén.

A túraösvényen megtett séta alatti mérések szerepe a megelőzés területén különösen fontos, hiszen kardiovaszkuláris esemény után már sokkal hosszabb és nehezebb a felépülés, hiába a gyógyszerek és a szakértelem, egy elveszett szívizom pótlására nincs lehetőség. „Legfeljebb csökkenthetjük a következő esemény előfordulásának valószínűségét vagy elodázhatjuk eljövetelének idejét. Azoknál az embereknél tudunk a legtöbbet tenni, akiknek még nem volt kardiovaszkuláris eseményük, de a rizikótényezők már jelen vannak. Őket gyakran nem is látja szakember, hiszen a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, a magas vérnyomás néma, gyakran tünetmentes, ezért sokáig nem is derül fény a problémára.” – fogalmazott Dr. Toldy-Schedel Emil.

Ehhez az egyéni egészséges pulzusszám-tartományról és a programról egy tájékoztató füzetből kapnak információt a túrázók, akiknek olyan, a méréseket segítő, kölcsönözhető eszközök állnak rendelkezésére, mint a teleszkópos túrabot, a pulzusmérő karóra, illetve a későbbiekben az okostelefonhoz bluetooth-szal csatlakoztatható szívritmusmérő.

A tanösvénynek saját – szívet formáló – túrajelzése van, ez segít a tájékozódásban a rövidebb, 2,7 kilométeres és a hosszabb, 5,1 kilométeres szakaszon egyaránt, a javasolt pulzusmérő pontokat pedig tájékoztató táblák jelzik. Ha valaki nem egyedül szeretné a távot teljesíteni, vagy séta közben további információkra van szüksége, a kórház szakemberei által vezetett túrát is választhatja.

Az útvonalak kialakításakor a szakemberek a legújabb szakmai ajánlások figyelembevételével jártak el, így azok egyszerre biztonságosak és hatékonyak: az eltérő egészségi állapotúak számára rövidebb vagy hosszabb túra választható, a gyorsabban fáradók számára pedig pihenőhelyeket alakítottak ki.

Dr. Juhász Hedvig, a Sanofi Magyarország vállalati és kormányzati kapcsolatok igazgatója elmondta: „A Sanofinál a betegek igényeire összpontosítva a magyar emberek egészségi állapotának és életminőségének javításáért dolgozunk. Az egészség megőrzése és visszaszerzése közös feladat; az orvos, a megfelelő terápia és a beteg egyformán szükséges hozzá. Azért álltunk a Szent Ferenc Kórház innovatív kezdeményezése mellé, mert holisztikus szemlélettel az embert és az egészséget helyezi a középpontba, ami tökéletes összhangban áll a Sanofi értékeivel.”

Az elmúlt két évben két túraösvény jött létre, az egyik a Szent Ferenc Kórház szomszédságában a Hárs-hegyen, és 2015 júniusa óta több ezer túrázót fogadott. A második ösvény idén július óta várja az érdeklődőket a Sanofi székhelyéhez közel, Újpesten, a Farkaserdőben, a Rex Állatsziget mellett.

Wintermantel Zsolt, az új túraösvénynek helyet adó Újpest polgármestere elmondta: „nagy örömünkre szolgál, hogy az országban másodikként Újpesten kerül átadásra egy kardiovaszkuláris túraösvény. Közismert, hogy Újpesten az országos, de a fővárosi átlagnál is magasabb a szív-és érrendszeri megbetegedések száma. Reméljük, hogy ezzel segíteni tudjuk az ilyen betegségben szenvedők gyógyulását vagy a betegség kialakulásának megelőzését.”

 vissza
Állásajánlatok
2021
MÁJ
04
Szakács

2021
ÁPR
16
Kardiológiai szakasszisztens

2021
MÁR
28
Betegszállító

2021
MÁR
25
Takarító

2021
MÁR
10
Beteghordó

1021 Budapest, Széher út 73. telefon: (1) 392 8200
Adatkezelés és adatvédelem Kapcsolat Impresszum