Nyitólap

1021 Budapest, Széher út 73. Telefon: 06-1 / 392-8200

Kórházunkról
Betegellátás
Programok
Mentsünk életet!
Galéria
Támogatás
Állásajánlatok
Elérhetőségek
Webshop
Szent Ferenc játszótér
Szent Ferenc játszótér

Gyógynövénykert

 Nyitólap  Mentsünk együtt életet! 
Betűméret-növelés →

Mentsünk együtt életet!


"Mentsünk együtt még több életet!"

A Budapesti Szent Ferenc Kórház folytatja országos programját

az újraélesztő készülékek elterjesztéséért


Mentsünk együtt életet!

Sajtóközlemény

A hirtelen szívmegállás megelőzése és az újraélesztési ismeretek minél szélesebb körben való terjesztése érdekében folytatódik a Budapesti Szent Ferenc Kórház egy éve indított „Mentsünk együtt életet!” programja. A Kórház és az Innomed Medical Zrt. együttműködésében, az Egészségügyért Felelős Államtitkárság támogatásával megvalósuló program keretében többszáz AED eszköz találhat gazdára.

Hirtelen szívmegállás esetén túlélésre azonnal megkezdett újraélesztés esetén van a legnagyobb esély. Az esetek többségében meg lehetne menteni a beteget a helyszínen vagy relatív közelben lévő defibrillátor segítségével, illetve ha a laikusok tudnának és mernének újraéleszteni. A mentők kiérkezéséig megkezdett laikus újraélesztés a defibrillátor használatával kombinálva ugyanis akár 60-70%-os túlélési esélyt is jelenthet. Ezen esetek közel harmada ráadásul közterületen történik. Az első 5 perc kritikusnak számít, az arrajárók többsége azonban legfeljebb a mentőt hívja, de maga nem nyúl a bajba jutotthoz, tíz jelenlévőből alig egy mer nekifogni az újraélesztésnek. Életbevágóan fontos ezért, hogy országosan tovább növekedjen a lakosság számára folyamatosan elérhető defibrillátorok száma, és tovább bővüljön azon hozzáértő civilek köre, akik ismerik az újraélesztés lépéseit és fogásait, és biztonsággal mernek cselekedni vészhelyzetben is.


A Budapesti Szent Ferenc Kórház ötlete nyomán elindult programban tavaly kétszáz készülék került meghirdetésre, az
akkori igénylésekhez kapcsolódó oktatások még zajlanak. A kórház a cél fontossága, valamint az előző időszakban tapasztalt nagy érdeklődés és az oktatások sikere alapján elkötelezett az életmentést szolgáló program folytatása mellett. A tavalyihoz hasonló konstrukcióban idén már 500 AED készülék megvásárlása lehetséges a piaci árhoz képest jelentős kedvezménnyel. A program továbbra is kiegészül egy ingyenes újraélesztési képzéssel, mert fontos, hogy ne csak az eszköz álljon rendelkezésre, de a tudás és a bátorság is, hogy szükség esetén a laikus használni merje. Az oktatást országosan az Egyházi Kórházak Egyesülése és tagkórházai biztosítják. A programban az Innomed Medical Zrt. könnyen kezelhető, 16 nyelven működő félautomata eszközei pályázhatók, és amennyiben később újraélesztésre használják, az ezt követően szükséges új elektródákat a program keretében ingyen pótolják.

Hogyan lehet jelentkezni, ki igényelheti?

A programba bármely szervezet, oktatási, egészségügyi vagy egyéb intézmény, cég, akár lakóközösség vagy egyén is jelentkezhet, de a mostani kampány az önkormányzatokat kiemelten is meg kívánja szólítani országszerte. Ezen belül cél, hogy azokon a településeken is javuljon a helyzet, ahová nehezen jut ki a mentő, vagy alapvetően nehézkesebb az orvosi ellátás, illetve ahol a kedvezményes konstrukció nagy segítség lehet. Ehhez a Magyar Falu Program is jól kapcsolódik, az eszközre ennek keretén belül is pályázható forrás. A programba jelentkező települések, kerületek szerepe azért is fontos, mert egy ilyen eszköz önkormányzathoz, templomhoz, iskolába vagy közlekedési csomópontba történő kihelyezése már önmagában is figyelemfelkeltő, a gondoskodó önkormányzat tevékenysége így egyéni és társadalmi szinten is szemléletformáló lehet.

 

A programra jelentkezni a kommunikacio@szentferenckorhaz.hu emailcímre küldött igényléssel lehet. Az elbírálás a beérkezés sorrendjében történik. A BLS képzések a Budapesti Szent Ferenc Kórházban, illetve országosan kihelyezett helyszíneken előre meghirdetett időpontban kerülnek megtartásra.

 

További információk:
Budapesti Szent Ferenc Kórház: kommunikacio@szentferenckorhaz.hu

 vissza
Aktualitások
2024
MÁJ
14
Újabb helyszínen segít a megelőzésben és az életmódváltásban kardiotanösvény-programunk

2024
ÁPR
22
"Mentsünk együtt életet!" Újabb száz életmentő készülék országszerte a Budapesti Szent Ferenc Kórház országos programjában

2024
MÁR
14
Otthonápolási ismeretek, lakossági oktatás

1021 Budapest, Széher út 73. telefon: (1) 392 8200
Adatkezelés és adatvédelem Kapcsolat Impresszum