Nyitólap

1021 Budapest, Széher út 73. Telefon: 06-1 / 392-8200

Kórházunkról
Betegellátás
Programok
Mentsünk életet!
Galéria
Támogatás
Állásajánlatok
Elérhetőségek
Webshop
Szent Ferenc játszótér
Szent Ferenc játszótér

Gyógynövénykert

 Nyitólap  Aktualitások  Sajtóközlemény - Mentsünk együtt életet! 
Betűméret-növelés →

Sajtóközlemény - Mentsünk együtt életet!

A hirtelen szívmegállás megelőzése és az újraélesztési ismeretek minél szélesebb körben való terjesztése érdekében idén is folytatódott a Budapesti Szent Ferenc Kórház egy éve indított „Mentsünk együtt életet!” programja. A Kórház és az Innomed Medical Zrt. együttműködésében, a Belügyminisztérium Egészségügyi Államtitkársága támogatásával megvalósuló program keretében az idei év első hónapjaiban újabb közel száz AED eszköz talált gazdára.

Hazánkban az infarktuson átesett betegek egy éven belüli szív eredetű elhalálozási aránya 25%, ami az esetek legnagyobb részében megelőzhető lenne egy helyszínen lévő defibrillátor segítségével. Hirtelen szívmegállás esetén túlélésre esély kizárólag azonnal megkezdett újraélesztés esetén van. A mentők kiérkezéséig megkezdett újraélesztés és defibrillálás esetén akár 60-70%-os is lehet a túlélés esélye. Életbevágóan fontos tehát, hogy növekedjen a lakosság számára elérhető defibrillátorok száma, ezért a Budapesti Szent Ferenc Kórház folytatta tavaly indult kezdeményezését.

A program egyik pillére az Innomed Medical Zrt. által, a jó cél érdekében kedvezményes konstrukcióban felajánlott életmentő eszköz, amely bárki számára könnyen kezelhető, a készülék vizuális és hangutasításait követve laikusok is sikeresen használhatják életmentő segítségnyújtásra.

A program másik pillére az eszközt igénylők és dolgozóik számára felépített ingyenes újraélesztés-oktatás, hisz sok esetben probléma, hogy rendelkezésre áll defibrillátor, de nincs, aki tudja és meri használni is. Cél volt ezért az is, hogy bővüljön azon hozzáértő civilek száma, akik ismerik az újraélesztés lépéseit és fogásait, és biztonsággal mernek cselekedni vészhelyzetben is.

Idén eddig közel száz eszköz talált gazdára, melyeket április 17-én vehettek át az eszközt igénylők, többek között önkormányzatok, egyetemek, plébániák, cégek.

Az eseményen Dr. Takács Péter egészségügyi államtitkár kiemelte: Büszkék arra, hogy a szakma olyan ötlettel áll elő, ami egybevág a Magyar Kormány céljaival, és van mögötte olyan innovatív magyar gyártó, aki képes előállítani ilyen modern, mindenki által könnyedén használható eszközt.

Szege György, az MBH Bank ESG és fenntarthatósági igazgatója elmondta, hogy felelős nagyvállalatként kiemelten fontos számukra a társadalmi szerepvállalás, hiszen mindannyian felelősek vagyunk környezetünkért és embertársaink egészségéért, biztonságáért. Ezért csatlakoztak a programhoz, hogy egy közel 5 millió forintos támogatással járuljanak hozzá a közös célok megvalósításához, hiszen a készülékek számának növelésén és az oktatási tevékenységen keresztül együtt egy biztonságosabb környezet teremthető.

Dévényi Erika, az eszközt gyártó Innomed Medical Zrt. vezérigazgatója elmondta: a maguk részéről azzal járultak hozzá a program sikeréhez, hogy a lehető legkedvezőbb áron biztosították a készülékeket. A defibrillátort akár egy laikus is könnyen kezelheti, mivel a készülék egyértelmű hangutasításokkal, valamint a kijelzőjén jól látható ábrákkal segíti az újraélesztés menetét.

Dr. Toldy-Schedel Emil, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója szerint a kampány szükségességét és fontosságát jelzi, hogy a programba többen azért jelentkeztek, mert intézményükben vagy cégükben korábban volt szomorú precedens, amikor eszköz hiányában nem tudtak segíteni például egy kollégán vagy diákon. Nagy eredménynek tartja, hogy egyre többen ismerik fel egyéni és kollektív felelősségüket és tesznek az élet védelmében.

Prof. Dr. Gellér László, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika kardiológiai tanszékének tanszékvezető-helyettese, a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) leendő elnöke szerint örömteli, hogy a jelenleg érvényes nemzetközi irányelveknek megfelelően a Szent Ferenc Kórház kezdeményezése is azt az általuk is támogatott célt szolgálja, hogy minél szélesebb körben legyenek elérhetők Automata Külső Defibrillátorok (AED-k), valamint fontosnak tartja a laikus újraélesztés-oktatást, és a hazai gyártású, így szélesebb körben, olcsóbban elérhető defibrillátorok fejlesztését és elérhetőségét. Gratulált az államtitkárságnak ahhoz a szemlélethez, amely olyan applikációk széleskörű bevezetését támogatja, amely hirtelen szívmegállás esetén akár egyetlen ikon alkalmazásával lehetővé teszi az azonnali mentőértesítést és a legközelebbi AED helyének meghatározását.

Az esemény keretében a programban eszközt igénylő önkormányzatok, cégek, szervezetek munkatársai közül közel százan egyúttal a Budapesti Szent Ferenc Kórház által nyújtott újraélesztés- oktatást is megkapták. Több Budapesttől távolabbi igénylő szervezet vagy cég számára a térítésmentes képzés a kórház szervezésében Magyarország több más pontján is megszervezésre kerül.

A most egy mérföldkövéhez érkezett program folytatódik, a  kommunikacio@szentferenckorhaz.hu emailcímen továbbra is lehet csatlakozni a programhoz.

 

Sajtóközlemény - Sajtóközlemény - Sajtóközlemény - Sajtóközlemény - Sajtóközlemény -

 vissza
Állásajánlatok
2023
SZEP
29
Takarító

2023
SZEP
28
Ápoló / Szakápoló

2023
JÚL
13
Konyhai kisegítő

2023
MÁJ
21
Kardiológus / belgyógyász szakorvos, vagy szakvizsga előtt álló orvos

2023
MÁR
30
Karbantartó / Gondnok

1021 Budapest, Széher út 73. telefon: (1) 392 8200
Adatkezelés és adatvédelem Kapcsolat Impresszum