Nyitólap

1021 Budapest, Széher út 73. Telefon: 06-1 / 392-8200

Kórházunkról
Betegellátás
Ellátási terület
Fejlesztéseink
Aktualitások
Képzések
Galéria
Támogatás
Elérhetőségek
Szent Ferenc játszótér
Szent Ferenc játszótér

Gyógynövénykert

Kórházunkról
Történet
Tevékenységünk
Küldetésünk
Szervezeti felépítés
Állásajánlatok
Betegjogi képviselő
Partnereink
Szent Ferenc játszótér
Gyógynövénykert
 Nyitólap  Kórházunkról  Gyógynövénykert  3. Lándzsás útifű 
Betűméret-növelés →

3. Lándzsás útifű

A lándzsás útifű (Plantago lanceolata) az útifűfélék (Plantaginaceae) családjába tartozó, évelő növény.. Két közeli rokona a széles levelű útifű (Plantago major L.) és a közepeslevelű útifű (Plantago media L.). Nevük – útifű – utal arra, hogy tűrik a taposást, utak szélén, keréknyomban is gyakran találkozunk velük. Gyógyászatilag mind a három faj levelei felhasználhatóak, de a lándzsás útifű levele a leghatásosabb.

Sok Plantago faj mára kozmopolita fajjá vált, azaz szinte az egész világon megtalálhatóak. Előfordulásuk hazánkban is igen gyakori. Réteken, utak mentén, legelőkön, parlagokon, árkokban, szinte mindenütt találkozunk velük.A lándzsás útifű a legtöbb talajon megterem, kivéve a futóhomokot és a vízállásos talajokat.

A lándzsás útifű rövid gyöktörzséből tőlevélrózsát és 10-60 cm-es tőkocsányokat fejleszt, utóbbiakon fejlődik ki a hengeres füzérvirágzat. A virágzás alulról indul, a barna murvalevelek közül messze kiálló sárgásfehér porzók jelzik az éppen nyíló kisméretű virágok helyét. A 2-3 mm-es csónak alakú magvak kettesével helyezkednek el a tojásdad toktermésben.

 

GYÓGYÁSZATI FELHASZNÁLÁSA

Felhasznált növényi része a kifejlett, ép levél, melyet májustól gyűjthetünk egészen szeptemberig, de a virágzástól kezdve már a drog minősége romlik. Legfontosabb hatóanyagai az aukubin nevű glikozid (iridoidok csoportjába tartozik), valamint polifenolok, nyálkaanyagok, cserzőanyagok és C-vitamin.

 

Az útifűfajok levelének présnedve ill. hideg vizes kivonata (ill. az ezekből előállított kenőcsök) egyes kórokozó baktériumok fejlődését gátolja, sebgyógyító hatású. Ez a hatás az aukubin enzimatikus bomlástermékének tulajdonítható. Rovarcsípésre, kisebb égett sebfelületre gyors segítség a növény nedvével való bedörzsölés. Használható aranyeres bántalmak esetén, kúpok alapanyagaként. Teája, és a belőle készült szirupok nyugtatóan hatnak szájüreggyulladás, köhögés és rekedtség esetén.

 

EGYÉB FELHASZNÁLÁS, ÉRDEKESSÉG

 

Talán sokan nem is tudják, de a lándzsás útifű egy könnyen elkészíthető, szinte bármikor kéznél levő céllövő eszköz, remek játék gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A következőképpen készíthetjük el:

 

Keressünk egy, még nyílófélben lévő, de már nem túl fiatal virágzatot (a kis vajszínű porzók még megvannak), és a szár tövénél szakítsuk le. A szárat a virág alatt kb. 3 centiméterrel a bal kéz mutató-  és hüvelykujjával meg kell fogni. Jobb kézzel át kell hajlítani a szár másik végét az összefogott ujjaink körül. Így a virág köré hurokszerűség kerül.

 

 

 

A virágzat szára körül keletkezett hurok két felét bal kezükkel fogjuk össze minél kisebb, de elegendő rést hagyva, hogy csússzon a virágszár, jobb kezünkkel pedig a virág mögötti másik hurkot hirtelen rántsuk meg. Ennek következtében a virág lerepül. Ha jól irányítjuk, kiszemelt célpontunkat el is találhatjuk. (Természetesen balkezeseknek érdemes fordítva.) Kezdődhet is a fájdalommentes csata!

(A játékleírás forrása: Nagy Mari-Vidák István: Fűben, fában játék, Planétás Kiadó 1998)

 vissza
Aktualitások
DEC
21
12 órás szentségimádás a kórházkápolnában 2017 - 2018
12 órás szentségimádás lesz 2017 december 31. 19:00 - 2018 január 1 7:30 között.
NOV
09
Kardiológiai rehabilitációs szakkórházzá alakítják a Szent Ferenc Kórházat

NOV
02
Oslói Orvosi Konferencia 2017 - sajtóközlemény / E-Health Technology Forum in Oslo

Események
1021 Budapest, Széher út 73. telefon: (1) 392 8200
Kapcsolat Impresszum